על הדבש ועל העוקץ

לצד יתרונותיו של הדבש על פני ממתיקים אחרים, קיימים בכל זאת חסרונות

"פרשנו רעבתן שבדבש נתבער ונשרף"
משפט זה זכור לי עוד מימי ילדותי, עת שמעתי אותו לראשונה מהוריי שיחיו.
רבי אברהם אבן עזרא כתב משפט זה כתשובה לשאלה הלכתית שנשאל: מה הדין במקרה שנפל חרק לתוך כלי עם דבש, האם הדבש כשר לאכילה? תשובתו הייתה: "פרשנו רעבתן שבדבש נתבער ונשרף". כלומר, אותו חרק, רעבתן, כאילו נתבער ונשרף ולמעשה איננו, ולכן הדבש כשר לאכילה.
המיוחד במילים אלו הוא כאשר הן נכתבות בצורה זו:

פ ר ש נ ו
ר ע ב ת נ
ש ב ד ב ש
נ ת ב ע ר
ו נ ש ר פ

כך ניתן לקרוא מילים אלו מימין לשמאל, משמאל לימין, מלמעלה למטה ומלמטה למעלה.
מתיקות שכזו. קבלו רעיון לסעודת ראש השנה: הדפיסו את אותיותיו של משפט זה, גזרו ותנו לילדים להרכיב מילים ולחבר את המשפט. לאחר מכן "עצבו" את המשפט מילה תחת מילה ותנו לילדים משימה למצוא כמה פעמים כתוב כאן המשפט.
פעמיים מופיע הביטוי "ארץ זבת חלב ודבש" בפרשת השבוע: הדבש יופיע, כמובן, בראש השנה – "שתהיה שנה טובה ומתוקה", וזו הזדמנות מצוינת לכתוב כמה מילים על הדבש. לפני כמה שבועות כתבתי בטור זה על נזקי הסוכר, ואחד הקוראים שאל אותי לגבי הדבש: האם הוא בריא?
הדבש זכה לאגדות, למיתוסים ולהילה שחורגת מהאמת.
נתחיל ביתרונות שבדבש: כממתיק, הדבש עדיף על פני כל ממתיק תעשייתי אחר; בדבש מצויים ויטמינים ומינרלים חיוניים; בדבש ישנם נוגדי חמצון וכימיקלים צמחיים טובים; הדבש הוא תרופה אנטיביוטית מצוינת לפצעים ולכוויות והוא מטפל מצוין בפצעים ובפטריות בפה; אבל לדבש יש גם עוקץ. כשמשווים את הדבש לפרי או לירק שלמים, תמיד בפרי או בירק יהיו כמויות של מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון גבוהים יותר. המתנגדים לאכילת דבש מרבים להשתמש בטיעון הבא: לתינוקות עד גיל שנה וחצי אסור לתת דבש, משום שהמערכת החיסונית שלהם חלשה. בדבש קיים חיידק מסוים (בעל שם ארוך ומסובך) שמפריש במעי רעלן המסוכן מאוד לתינוקות, ורק בגיל בוגר יותר החומציות שבמיצי העיכול מצליחה להתמודד עם רעלן זה.
בעבר, בזמנים שבהם יוחסו לדבש סגולות מיוחדות, הוא היה נדיר מאוד ולכן אכלו ממנו מעט מאוד ובאירועים מיוחדים בלבד. כיום, בחברה המערבית אנחנו צורכים דבש בכמויות גדולות מאוד.
קשה לכתוב מילים נגד הדבש, ומתוך כל סוגי הממתיקים ייתכן שהוא העדיף, אבל במידה.
נסכם: תפוח בדבש מעולה, על עוגת דבש – נוותר.
שנה טובה ומתוקה (במידה)!

'עמי חי בריא'
ami3030319@gmail.com
הכותב הוא מרצה ומדריך לבריאות, שמחה ותזונה נכונה

אולי יעניין אתכם:

הוורוד הוורוד הזה

מתי בפעם האחרונה תהיתם לגבי כשרות הפלמינגו? מאת: הרב אורן דובדבני יוצאים לספארי? נדבר על כשרות הפלמינגו! למה זה חשוב? כי זה מעניין וגם כי…לפעמים

קרא עוד »

מליחה כהלכה

מליחה כהלכה מאת: הרב אורן דובדבני כמה שלבים שונים מבטיחים שתהליך ההכשרה משיג את התוצאה הרצויה המדור דן בעבר לא מעט בשאלות השחיטה, והפעם נייחד

קרא עוד »

שוקדים על הכשרות

שוקדים על הכשרות מאת: הרב אורן דובדבני מהמרציפן ועד הרוזטה – סוגיות הלכתיות סביב תוצריו של העץ הממהר לפרוח לפני כולם השקדייה עודנה פורחת והגיע

קרא עוד »
נגישות